Чому одні люди легко відмовляються від спокус, а інші не в змозі їм протистояти? Автор книжки, зібравши найсвіжіші наукові дані, доводить, що люди, яким складно протистояти спокусам, фізіологічно й біохімічно відрізняються від тих, у кого цих проблем немає. Через генетичні особливості в таких людей інакше розподіляються і працюють нейромедіатори — речовини, які регулюють роботу мозку. Порушення бувають різними: комусь постійно не вистачає почуття задоволення, а хтось відчуває від приємних речей настільки сильні емоції, що не може опиратися їм. Але підсумок один: «тваринна» частина мозку — лімбічна система, яка вимагає задоволення просто тут і зараз, частіше бере верх над «найрозумнішою» зоною — префронтальною корою, яка пам'ятає, що миттєве задоволення загрожує великим життєвим планам. У книжці багато тестів, і, хоча за їх результатами не можна зробити висновки про те, чи є у вас «погані» варіанти «генів самоконтролю» і як їхній вплив поєднується з факторами середовища, за непрямими ознаками все ж можна припустити, які системи у вашому мозку працюють не зовсім правильно. Остання частина книжки — це рекомендації, як можна ефективно утримуватися від спокус саме вам і домагатися довгострокових цілей, незважаючи на проблеми з самоконтролем.
Переклад - Ольга Кожушко.